Ingen forskning har ännu fått fram en fiber med ullens egenskaper. Det mesta av ullen, 90 procent, slängs i dag i Sverige. Det handlar om ca 600–900 ton och det känns oerhört onödigt tråkigt. Ett så fantastiskt, inhemskt naturmaterial med så många bra egenskaper och så många användningsområden borde skattas högre. Den efterfrågan marknaden nu har på hållbara och miljövänliga textila varor borde kunna gynna ullfibern. Om Sverige kunde satsa på att bli mer självförsörjande på bland annat kläder, kunde vår import av kläder som är allt annat än miljövänliga minskas betydligt. Dessutom är ullen hållbar, förnyelsebar och nedbrytbar utan påverkan på miljön. Naturfibern är en klar miljövinnare jämfört med den oljebaserade syntetfibern.

Om skribenten

Gunilla Funke är Intitiativtagare till Ulluppropet.

Ullen borde kunna marknadsföras som en inhemsk produkt av hög kvalitet med mängder av användningsområden. Ullen är ett exklusivt naturmaterial som förtjänar ett bättre öde än att slängas på vårt redan växande sopberg.

”Svensk kvalitet” ropas det med jämna mellanrum och varför inte då stå upp för denna devis. Sverige har i många år varit självutnämnd storebror till Norge men vi ligger i lä vad det gäller att ta hand om vår ull. I Norge tar 360 uppsamlingsstationer över hela landet hand om ullen plus att ullen även tas om hand på slakterierna. Norska staten subventionerar ullen och fårfarmaren kan få så mycket som 60 kr/kilo för den finast klassade ullen.

Om ullproduktion

Det finns drygt 600 000 får varav cirka hälften är lamm. De vuxna ska enligt lag klippas minst 1 gång per år och ger då cirka två kilo ull vardera. Nu klipps de flesta två gånger per år så siffran kan dubblas.

 

Det måste bli fler svenska företag som vågar satsa på att förädla ullen. Sverige växer och nya bostäder ska byggas så varför inte bolla iväg en fråga till byggindustrin? Ull kan användas som isolering (ullen är bland annat rötmotståndig), som brandskydd, som ljudisolering. Ull kan hålla föroreningar i fibern. Så det kanske finns ett potentiellt användningsområde i detta syfte? Även som sanering vid olja och bensin på vägen, eller vid oljeutsläpp till havs.Ikea kanske kan använda ull som stoppning i möbler, gosedjur, även använda till textil med mera.

Är det en utopi att vi för det första kan få ullen klassificerad som en jordbruksprodukt? Eller att få tillsatt en statlig utredning för att se över och kartlägga ullens användningsområde i syfte att öka dess produktionsområde och konkurrenskraft?

Debattera du också!

Ett debattinlägg på #GRÖNT ska vara kort och kärnfullt. Beroende på ämne är 2 000 till 4 000 tecken inklusive blanksteg lagom. Tänk på att ha en tydlig vinkel på den fråga som du vill debattera. Det är redaktionen som avgör vilka artiklar som publiceras.Innehåll från #GRÖNT kan komma att publiceras i en kortad version eller i sin helhet i papperstidningen.

Vi publicerar gärna kritik men tillåter inte personangrepp eller kränkande innehåll. Ibland ger redaktionen någon rätt att svara under rubriken Svar direkt i samma inlägg.

Vill du skicka in ett eget debattinlägg? Läs mer under Debattera på #GRÖNT.

Skicka ditt debattinlägg till gront@mp.se.