Hösten 2015 gick jag tillbaka till att jobba heltid på ett ankomstboende för ensamkommande flyktingbarn efter min föräldraledighet. Jag var samtidigt även god man åt flera flyktingbarn. Från att ha haft ett ordnat och i mina ögon mycket bra mottagande av flyktingbarn började hela systemet att krackelera när antalet asylsökande i Sverige steg i rekordfart. Skolplatser fick man vänta i flera månader på, medan barnen gick hemma och blev mer och mer passiviserade. Hälsoundersökning för asylsökande dröjde också. Behandling på barn- och ungdomspsykiatrin var bara att glömma; jag satt i telefon en hel dag med ett flertal olika behandlare som alla vägrade att ta emot min ungdom och skickade ärendet mellan sig.

Om skribenten

Lisa Carlbom är ersättare i utbildningsnämnden i Stockholm (MP).

Hon har varit medlem i Miljöpartiet sedan 2012 och är god man åt ensamkommande flyktingbarn.

Eftersom det inte fanns tillräckligt med platser på HVB-hem för de flyktingbarn som sökte asyl hösten 2015 blev lösningen på boende i de flesta fall familjehem via privata företag. Rykten började gå om att dessa företag betalade hur mycket som helst till familjehemmen. Mina grannar, personal på mitt barns förskola, andra bekanta började fråga mig hur man gjorde för att ”få ett flyktingbarn”, då de hade hört att de kunde få upp till tjugotusen kronor per barn och månad, efter skatt.

Samtidigt började rapporter komma om att flyktingbarnen for illa i dessa familjehem. I Vallentuna kommun familjehemsplacerades barn vid två tillfällen hos personer som hade dömts för brott. (P4 23/12 2015.) En afghansk pojke bodde i två månader på en kall vind. När han ville flytta från familjen sa de till honom att han skulle utvisas till Afghanistan om han lämnade dem. (Svenska Dagbladet 28/11 2015.)

En kväll under den här perioden kom en anställd från ett familjehemsföretag och hämtade en av våra ungdomar på ankomstboendet. Hela situationen med personal från dessa företag som kom och var extremt oprofessionella på flera sätt fick mig att reagera. Jag tog personnumret på den anställde och knappade in det på Lexbase. Informationen som kom fram fick min själ att frysa till is. Mannen som precis hade åkt iväg med en av våra ungdomar hade suttit häktad en längre tid, misstänkt för mord.

Flyktingströmmen bara fortsatte och jag, som alltid hade varit övertygad om att öppna dörrar mot världen var det mest humana Sverige kunde göra, började vackla i min övertygelse. När regeringen meddelade att de skulle införa ID-kontroller och en ny asyllagstiftning blev jag lättad. Om man inte kan ta hand om sina flyktingar i ett land som Sverige finns det inte så mycket andra val. Att ha en aldrig sinande ström med flyktingar som lever som andra klassens medborgare kommer att tära på välfärdssystemet och gynna den extremhöger som just nu växer sig stark. Om vi ska kunna stärka Miljöpartiet igen måste vi lägga våra drömmar om öppna dörrar mot omvärlden bakom oss och fokusera på de flyktingar som vi har här och nu. I en orolig tid måste man ibland vara pragmatiker, inte bara idealist. Det har jag själv fått erfara.

Debattera du också!

Ett debattinlägg på #GRÖNT ska vara kort och kärnfullt. Beroende på ämne är 2 000 till 4 000 tecken inklusive blanksteg lagom. Tänk på att ha en tydlig vinkel på den fråga som du vill debattera. Det är redaktionen som avgör vilka artiklar som publiceras.Innehåll från #GRÖNT kan komma att publiceras i en kortad version eller i sin helhet i papperstidningen.

Vi publicerar gärna kritik men tillåter inte personangrepp eller kränkande innehåll. Ibland ger redaktionen någon rätt att svara under rubriken Svar direkt i samma inlägg.

Vill du skicka in ett eget debattinlägg? Läs mer under Debattera på #GRÖNT.

Skicka ditt debattinlägg till gront@mp.se.