Drömmen om ett bättre liv. Drömmen om Europa. En skuld familjen inte kunde betala. Det finns många anledningar till att person hamnar i människohandel. Upplevelsen är nästan alltid densamma: fruktansvärd.

När Paolo Roberto åkte fast och erkände att han köpt sex av en kvinna utsatt för människohandel skrev jag till honom på

Om skribenten

Lisa Carlbom är gruppledare i Miljöpartiet i Farsta.

sociala medier och erbjöd honom ett samtal där jag kunde berätta om mina egna erfarenheter av att ha arbetat med offer för människohandel. Jag har nämligen träffat dem på ett lite annat sätt än Paolo; jag har suttit med dem på psykakuten, mottagning för våldtagna och abortmottagningen. Jag har hållit dem i handen, kramat dem, varit där när de fått avslag på sin asylansökan eller suttit i polisförhör. Ibland grät jag på väg hem från jobbet, ibland sov jag en hel dag efter ett extra jobbigt arbetsskift. Att möta offer för människohandel är att möta människor som blivit utsatta för ondskan i dess allra renaste form; man börjar själv att tvivla på mänskligheten. 

Men även om du inte har jobbat med offer för människohandel eller köpt sex av dem så har du säkert träffat dem på något annat sätt: tjejen som gör dina naglar eller ger dig en billig massage, tiggaren som sitter ensam mitt inne på den varma tunnelbanestationen är förmodligen också offer för människohandel – hittagna av människor som tjänar bra med pengar på att få dem att utföra ett arbete eller andra tjänster.

När tragedin med människohandeln ännu en gång hamnat i mediernas fokus är det dags för Miljöpartiet att en gång för alla arbeta för att stänga ute denna vidriga företeelse från Sverige. Vi måste flytta fokuset från Paolo och se till vad som verkligen måste göras: en strängare lagstiftning för arbetskraftsinvandring, och hårdare straff för de som utnyttjar dessa sårbara människor så oerhört cyniskt. 

Debattera du också!

Ett debattinlägg på #GRÖNT ska vara kort och kärnfullt. Beroende på ämne är 2 000 till 4 000 tecken inklusive blanksteg lagom. Tänk på att ha en tydlig vinkel på den fråga som du vill debattera. Det är redaktionen som avgör vilka artiklar som publiceras.Innehåll från #GRÖNT kan komma att publiceras i en kortad version eller i sin helhet i papperstidningen.

Vi publicerar gärna kritik men tillåter inte personangrepp eller kränkande innehåll. Ibland ger redaktionen någon rätt att svara under rubriken Svar direkt i samma inlägg.

Vill du skicka in ett eget debattinlägg? Läs mer under Debattera på #GRÖNT.

Skicka ditt debattinlägg till gront@mp.se.