Det är fantastiskt inspirerande att få arbeta med andra gröna systerpartier, varav ett sitter vid förhandlingsbordet och påverkar politiken i ett av EU:s största medlemsländer, Tyskland, säger Alice Bah Kuhnke. 

Hon skäms lite när hon tänker tillbaka på när valberedningens sammankallande Katrin Wissing och (dåvarande) språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin ville att hon skulle ställa upp som Miljöpartiet de grönas förstanamn på valsedeln till Europaparlamentet.  

– Jag har bett om ursäkt, flera gånger, men jag var frustrerad över att de pekade på mig och gjorde mycket motstånd. 

Nu kan Alice Bah Kuhnke bara skratta åt minnet. Det visade sig att arbetet som EU-parlamentariker var ett drömjobb och att hon aldrig känt sig mer på rätt plats. 

Om Alice Bah Kuhnke

Bor: Bryssel
Familj: Maken Johannes och döttrarna Nina, Bessie och Billie
Ålder: 48 år
Utbildning: Filosofie kandidat i statsvetenskap
Överst i bokhögen: Amat Levins Slumpens barn
Kulturtips: Svenska Beyonce Björck
Äter: Väldigt mycket av allt som inte har med djur att göra
Fritid: Sover, äter, är med min familj
Gillar: Långsiktighet
Ogillar: Kortsiktighet

– Det är samma kamp och samma politik för en mer hållbar värld, men i större skala och i ett mycket större sammanhang. Jag tror egentligen att vi alla mår bra av att lyfta blicken. 

Hon är angelägen om att uppmuntra politiskt aktiva miljöpartister i Sverige att engagera sig i EU-politik. Att de ska förstå att det politiska arbetet i Europaparlamentet är spännande, utmanande och berikande. 

– Det är också en sann ynnest att det finns en tydlighet i vad jag ska kämpa för. Många människor jag möter ger uttryck för en känsla av att befinna sig i fritt fall. Jag känner det motsatta, att jag vet precis vilka uppgifter väljarna gett mig utifrån det politiska program vi gått till val på. Det är mänskliga rättigheter, demokrati, hbtq-personers rättigheter, jämställdhet och klimat. Det är bara för mig att checka av på den listan, säger Alice Bah Kuhnke. 

Alice Bah Kuhnke har bland annat tagit plats i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter och i jämställdhetsutskottet där också migrationsfrågor, säkerhet och polisiära frågor ingår. Det är ett utskott med stora frågor och mycket lagstiftning.

– Med fler människor på flykt än någonsin, lägger jag det mesta av min tid på migrationspolitiken. Skriver brev till kommissionärer, bjuder in till debatt och diskussion med civilsamhället och försöker samla likasinnade från andra grupper för att bredare påverka parlamentets arbete och inriktning. Det tar mycket av min kraft och energi, berättar hon. En leende Alice Bah Kuhnke framför parlamentsbyggnaden i Bryssel

Vi talas vid på telefon i slutet av april och ovissheten om de långsiktiga konsekvenserna av coronakrisen är stor. Alice Bah Kuhnke bor med sin familj i Bryssel och är tvungen att följa de restriktioner som råder i Belgien, vilket betyder att stanna hemma. Undantag får göras för matinköp och apoteksärenden och hon får lov att motionera en gång om dagen. 

Sedan parlamentet stängde i mars för att minska smittspridningen av covid-19 har arbetet i Europaparlamentet dragits ner så att bara de frågor som bedöms som viktigast prioriteras. Men det betyder inte att Alice Bah Kuhnkes schema blivit luftigare, snarare tvärtom. Ofta sitter hon framför datorn med möten som bokats in vägg i vägg från morgon till kväll. Därför passar hon på att ta tillfället i akt och kombinerar intervjun med en rask promenad. 

– Så jag har mina träningskläder på mig nu. Polisen har redan ridit förbi flera gånger, berättar hon. 

Väljarna har bland annat valt oss för att vi ska granska kommissionen, det måste vi leva upp till

Eftersom Alice Bah Kuhnkes arbete räknas som samhällsviktigt har hon möjlighet att gå till sitt kontor i Europaparlamentet. Men inga besökare släpps in och allt arbete sker digitalt, så den stora byggnaden ekar tomt. 

– Vi gröna kämpar just nu för att parlamentet ska öppnas i någon form igen. Parlamentet har ett viktigt uppdrag att granska kommissionen, men när arbetet sker på distans finns ingen fungerande rutin för hur vi ska få regelrätt del av de processer som ska finnas kring de förslag som kommissionen lägger fram och därmed blir det svårt att granska den politik som kommissionen vill få igenom. Det är oerhört allvarligt ur ett demokratiperspektiv, säger Alice Bah Kuhnke. 

Den gröna gruppen har uppvaktat parlamentets ordförande och försökt få med sig de andra grupperna, men stött på patrull. De partier, från mitten till höger, som valt kommissionen är inte lika intresserade av granskningen. Därför har de gröna byggt upp en egen tillfällig organisation för att dels driva på för transparens och möjligheten till inflytande men också för att se till att åtminstone de gröna har så mycket information som ett normalt fungerande parlament skulle ge.

– Vi vill ha transparens. Väljarna har bland annat valt oss för att vi ska granska kommissionen, det måste vi leva upp till.  

Alice Bah Kuhnke oroas också av att det finns starka krafter, också inom EU, som passar på att använda pandemin för sina egna syften och lägger lagförslag som begränsar människors rättigheter. Inte minst oroar det att Ungerns premiärminister Viktor Orbán, på obestämd tid gett sig själv möjlighet att stifta lagar utan godkännande av Ungerns parlament. 

– Vi lägger ner mycket arbete på att gröna gruppen ska agera tydligt. Varken kommissionen eller Europaparlamentet som helhet är tillräckligt kritiska mot Ungern, tycker Alice Bah Kuhnke.

Kommissionen har till uppgift att se till att medlemsländerna lever upp till fördraget och trots att Ungern tydligt bryter mot EU:s fördragsskrivning har ingenting hänt. 

– Vi i gröna gruppen ägnar mycket tid åt att kommissionen inte tar i med hårdhandskarna och vad vi kan göra åt det. De skulle till exempel kunna dra in EU:s ekonomiska stöd. Det är ju våra skattepengar det handlar om. Det är 30 miljoner kronor, så det skulle svida. Vi kommer att uppvakta medlemsländerna att sätta press på kommissionen eller Ungern direkt, säger Alice Bah Kuhnke.

Alice Bah Kuhnke lutar sig mot ett räcke vid en röd stugknut omgiven av grönskande träd

För att framgångsrikt påverka Europaparlamentets politik är det viktigt med ett stort nätverk och goda relationer. Därför har Alice Bah Kuhnke medvetet arbetat för att bli vald till gruppledare för gröna gruppen i jämställdhetsutskottet och vice ordförande i gruppens styrelse. 

– När jag nu sitter i gröna gruppens styrelse har jag som svensk politiker möjlighet att påverka även hur de tyska gröna arbetar. Det finns politiska förslag som hånats av svenska ledarskribenter men som nu diskuteras som en självklarhet med Angela Merkels kabinett. Jag är stärkt av att EU:s största ekonomi, tack vare gröna framgångar, tittar på en hållbar grön politik. Det är enormt mycket värt, säger Alice Bah Kuhnke. 

Hon är också ordförande för den partiöverskridande grupp som tar fram Europaparlamentets gemensamma ståndpunkter kring the European green del, EU:s gröna giv. 

– Där har jag en unik chans att påverka ledamöter från alla de politiska grupperna, berättar hon. 

Ställs jag inför ett problem så funderar jag direkt på vad jag kan göra åt det

Den som följer Alice Bah Kuhnke på sociala medier kan lätt få intryck av en glad person, som trots motgångar, ser det mesta från den ljusa sidan. När jag frågar om glad är hennes normalläge protesterar hon. 

– Vadå glad, jag är nästan aldrig glad som normaltillstånd. Jag känner mig inte särskilt glad. Mycket mer arg, frustrerad och otålig. Däremot är jag mycket i nuet och därför inte arg eller ledsen särskilt länge. Det leder inte till något gott, varken för mig eller världen. Ställs jag inför ett problem så funderar jag direkt på vad jag kan göra åt det. Jag mår bra av att göra saker, säger hon. 

När hon lämnar Europaparlamentet hoppas hon också lämna efter sig ett gott rykte i gröna gruppen så att den som efterträder henne kommer till ett dukat bord. Att vara svensk grön ska ses som en merit, hoppas Alice Bah Kuhnke.

– Sen hoppas jag att folk ska komma ihåg mig som en framåtlutad, progressiv parlamentariker som är bra på att få med sig andra.

Miljöpartiets rotationsprincip var också ett starkt förhandlingsargument när den egna familjen skulle övertygas om flytten till Bryssel. 

– Nej, de är inte lika tillfreds som jag just nu. Mina barn ser inte allt från den ljusa sidan, men de har ett pragmatiskt förhållningssätt till livet. De vet att jag jobbar för ett parti som har en rotationsprincip och att vi är här för ett max antal år. Så de har hackat i sig att jag vill göra den här samhällstjänsten.

Hon berättar också att maken Johannes varit ett stort stöd och att det betytt mycket att han uttryckt att han vill att Alice Bah Kuhnke ska vara en del av kampen för alla barns framtid, inte bara deras egna. 

– Det låter kanske stort, men för mig är det vad det här handlar om, säger Alice Bah Kuhnke. 

De utskott som Miljöpartiets gröna EU-parlamentariker arbetar  i

Alice Bah Kuhnke 

  • Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor
  • Utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män  
  • Delegationen till den gemensamma parlamentarikerkommittén EU-Turkiet
  • Green Deal Intergroup 

Jakop Dalunde

  • Utskottet för transport och turism
  • Delegationen för förbindelserna med Indien

Pär Holmgren

  • Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet
  • Delegationen till den parlamentariska samarbetskommittén EU-Ryssland