Jag når Lise Nordin på en knastrig telefonlinje. Det är så kallad plenifri vecka utan möten i riksdagshuset och nu sitter hon på tåget, på väg hem efter några lediga dagar på skidor i Jämtlandsfjällen.

– Fast egentligen är det lite dumt att vara ledig när andra jobbar. Telefonen ringer ju hela tiden, säger hon lite skämtsamt.

Så är livet i riksdagen. Aldrig helt ledig. Åtminstone för den som vill lämna ett avtryck i politiken. Knappt någon har missat uttrycket 100 procent förnybart och det är i mångt och mycket en 35-årig miljövetare från Ulricehamns förtjänst.

– Det började som en idé på mitt kontor i riksdagshuset 2011. Och nu har vi en gemensam överenskommelse mellan fem av riksdagspartierna om att Sveriges elproduktion ska vara 100 procent förnybar 2040. Det är jag fantastiskt stolt över.

Om Lise Nordin

ålder: 35 år

familj: maken Martin

aktuell som: energipolitisk talesperson i Miljöpartiets riksdagsgrupp samt leder en statlig utredning som handlar om att göra det lättare för privatpersoner och mindre aktörer att vara aktiva i energiomställningen.

senast lästa bok: Emanuel Blumes Nomadplaneten ”Den utspelar sig i nära framtid när klimatförändringarna blivit så påtagliga att människor söker sig ut i rymden. Vi får följa en grupp människor som ska göra en resa till den här nomadplaneten. En jättespännande bok!”

oanad talang: Spela Alfapet

Född och uppvuxen i det lilla samhället Köttkulla i Grönahögs socken fick Lise Nordin som 17-åring sommarjobb i en butik som drivs av Miljöpartiets lokalavdelning i Ulricehamn.

– Butiken sålde rättvisemärkta och ekologiska varor och där någonstans började jag fundera på hur jag och min vardag påverkar människor och miljö. Jag kände att jag ville vara en del av ett större sammanhang där jag kunde vara med och påverka.

Hon blev medlem i Grön Ungdom och Miljöpartiet och därefter tog det inte lång tid innan hon blev invald i kommunfullmäktige.

– Jag gick fortfarande i gymnasiet och vi var bara två personer i Miljöpartiets fullmäktigegrupp. Jag tyckte att det var ganska svårt. Här kom jag som ung och brinnande person, hade idéer om att rädda världen och global rättvisa och så upptäckte jag att kommunpolitiken låg ganska långt ifrån de ideologiska idéer och visioner som jag hade.

Tiden i kommunfullmäktige var en bra skola i det politiska hantverket men lite förvånad är hon över att hon fortsatte med politik efter det. Engagemanget för miljöfrågorna hade växt och efter studenten gick flyttlasset till Göteborg och studier i miljövetenskap vid universitetet.

– Under utbildningen fick jag upp ögonen för att det finns så mycket forskning och kunskap om vad vi behöver göra för att ställa om samhället i hållbar riktning. Men det räcker inte med kunskap. Politiken är det viktigaste forumet för att sätta de ramar som krävs för att vi ska kunna rädda den här planeten.

Lise Nordin möter väljer på tågstationInför valet 2010 fick hon frågan om att kandidera till riksdagen. Efter viss tvekan och en hel del övertalning från andra medlemmar tackade hon ja och fick en av Miljöpartiets två riksdagsplatser från Göteborg. Men efter åtta intensiva år är det dags att lämna över stafettpinnen.

– Jag tror inte att jag skulle ha klarat av att leverera med samma intensitet om jag suttit kvar en period till. Miljöpartiet blir bättre om vi är fler som kan växeldra, ett förtroendeuppdrag är inte något som man ska ha hela livet.

Hon har hunnit med mycket under sin tid i riksdagen. Mestadels förstås inom energiområdet, där hon varit talesperson och Miljöpartiets representant i flera förhandlingar med de andra partierna.

– Det är en spännande resa att sammanfatta. När jag blev energipolitisk talesperson 2010 så kände jag att det saknades en plan för hur vi skulle genomföra visionen i vårt partiprogram, om att avveckla kärnkraften.

Lise Nordin bestämde sig för att omvandla visionen till en konkret strategi. Tillsammans med sina medarbetare läste hon in sig på allt hon behövde veta. De träffade forskare, myndigheter och lärde sig detaljer om allt från hur elnätet är uppbyggt till vilka parametrar som vägs in när kärnavfallsavgiften justeras. 2011 resulterade arbetet i en partimotion i riksdagen.

– Jag minns att många skrattade åt förslaget då och sa att det var orealistiskt och flummigt. Och nu, bara sju år senare, står en majoritet bakom målet om 100 procent förnybar energi. Det kan vara viktigt att påminna sig om det. Det har skett en energirevolution i Sverige, mycket tack vare oss i Miljöpartiet.

Medveten opinionsbildning – ”jag tror att jag sa 100 procent förnybart i varenda offentligt framträdande som jag gjorde”, kunskap om det politiska hantverket, förhandlingserfarenhet, vetskap om hur myndigheter styrs och en förmåga att orientera sig i omvärlden och marknaden är några saker som Lise Nordin lyfter som nycklar till framgången.

– Det är som ett schackspel. Man måste ha en plan för sina drag om man ska kunna göra skillnad på riktigt.

Det behövs konkreta strategier för att politiska idéer ska kunna bli verklighet.

I valmanifestet inför valet 2014 lovade Miljöpartiet att två eller fler kärnkraftsreaktorer skulle stängas under mandatperioden. Det skulle dock inte ske genom att riksdagen skulle besluta om stängning, utan genom att politiken skulle skruva på förutsättningarna för elmarknaden. Höjda säkerhetskrav, satsningar på förnybar energi och effektivisering samt att kärnkraften skulle åläggas att stå för sina egna kostnader. Nu har beslut tagits att fyra reaktorer ska stängas, två har redan hunnit stänga. Något Lise Nordin inte vågade räkna med när valmanifestet skrevs.

– Det är beslut som ägarna har tagit efter att vi har gett förutsättningar för omställningen till 100 procent förnybart. I dag talar både miljöargument och ekonomiska argument för förnybart. Moderaterna och Kristdemokraterna som skrattade åt våra förslag 2011 har nu ställt sig bakom målet.  

Lise återkommer upprepade gånger till att det inte räcker med fina visioner, det behövs också konkreta strategier för att politiska idéer ska kunna bli verklighet. Är det något hon hoppas att Miljöpartiet tar med sig in i nästa mandatperiod så är det just det.

– Och att vi kan kombinera det med den erfarenhet vi har av att nu sitta i regering. Jag ser hur stor skillnad det göra att sitta i de innersta rummen. Det är bara genom det politiska hantverket och samverkan och kompromisser med andra partier som vi kan åstadkomma saker på riktigt. Det kan tyckas lättare att sitta i opposition och skriva jättebra motioner, men om vi inte får igenom dem spelar det ingen roll. Vi skulle inte ha haft flygskatt, 100 procent förnybart och Sveriges största miljöbudget genom tiderna om inte Miljöpartiet satt i regering. Vi har verkligen hela partiet att tacka för det.

Men efter valet får Miljöpartiet klara sig utan Lise Nordin. Det kommer att vara dubbla känslor att vakna upp den 10:e september säger hon.

– Det kommer att bli skönt att andas ut. Det längtar jag lite efter, att inte tänka på politik dygnet runt. Men det kommer också att bli tomt förstås.

Lise Nordin väljer

Kaffe – Te

Fika – Fest

Hängmatta – Studsmatta

Bio – Bibliotek

Sol – Skugga

Göteborg – Stockholm

P1 – P3

Hav – Sjö

I rollen som riksdagsledamot är fritiden oregelbunden och nu ser Lise fram emot att kunna lägga mer tid på det som har fått stå tillbaka de senaste åtta åren: Gå en yogakurs, åka långfärdsskridskor, läsa science-fiction och dansa till exempel.

– Jag har nyligen upptäckt frigörande dans. Att få dansa loss utan att behöva bry sig om hur det ser ut är perfekt när man har stress i kroppen efter en lång arbetsdag.

Men först ser hon fram emot att göra klart arbetet under mandatperioden och att hjälpa sin kommande efterträdare in i riksdagsarbetet. Förklara hur utskottsarbetet går till, ge sina bästa tips inför kommande förhandlingar och visa hur man orienterar sig i riksdagshuset. Något som ibland är lättare sagt än gjort.

– Det händer fortfarande att jag går vilse i katakomberna, säger hon och skrattar.

Att få förtroende av andra för att genomföra förändring. Det är himla stort.

Att hon vill fortsätta att vara med och rädda världen på något sätt är hon säker på. Kanske på en myndighet eller i en organisation. En idé hon leker med är att engagera sig i något projekt med solceller i någon del av världen där människor i dag inte har tillgång till el.

– Sedan är jag ju bara 35 år. Det känns sannolikt att jag någon gång kommer att komma tillbaka till politiken.

Hon vill att fler ska ta på sig ett förtroendeuppdrag under någon period i livet – ”det är nästan en medborgerlig plikt”.

– Alla borde få känna på det meningsfulla i att kunna göra skillnad. Det är häftigt att ha ett förtroendeuppdrag. Bara ordet är väldigt fint: att få förtroende av andra för att genomföra förändring. Det är himla stort.