1.MATEN. Ett dignande julbord är något många av oss längtar efter när det börjar lacka mot jul. För att julbordet inte ska bli en klimatbov kan du fylla det med fler gröna rätter som olika sorters kål, rotfrukter och svenska äpplen och nötter. Om du inte kan vara utan julskinkan – välj helst en närproducerad, kravmärkt skinka eller varför inte en vildsvinsskinka. Lyckas du dessutom med en jul utan matsvinn har du gjort en god gärning för klimatet.

2.GRANEN. Skippa plastgranen! Det mest klimatsmarta alternativet för dig som inte kan vara utan doften av gran inomhus är en kravmärkt, närodlad gran. Då undviker du både bekämpningsmedel och långa transporter. Att hugga en egen rödgran är också ett bra alternativ, om du har markägarens tillåtelse förstås. Glöm inte att återvinna granen! I många kommuner kan din gran bli biokol eller fjärrvärme när du har dansat ut julen.

3.KLAPPARNA. År efter år slår vi nya julhandelsrekord. Devisen tycks vara “fler julklappar” snarare än “bättre”. Men det finns många sätt att minska klimatavtrycket även under granen. Köp hellre färre klappar med bättre kvalitet, kolla om det du vill ge bort finns att hitta second hand och ge gärna bort en upplevelse eller en tjänst i stället för en pryl. Om du vill uppmuntra en vän eller släkting att leva mer klimatsmart finns många bra böcker på ämnet som kan bli en fin julklapp.

4.INNEHÅLLET. Att hålla extra koll på innehållsförteckningarna under julen är ett bra sätt att vara snällare mot klimatet. Bestäm gärna ett par specifika saker som du ska hålla utkik efter och undvika. Palmolja är till exempel en riktig klimatbov som ofta finns i pepparkakor och choklad. Paraffinljus släpper ut betydligt mer växthusgaser än ljus av stearin. Om du vill undvika produkter som transporterats lång är ursprungsland något att hålla ögonen på.

5.INSLAGNINGEN. Vem har inte suttit trött i soffan efter julklappsöppning och betraktat ett berg av sönderrivet presentpapper och härvor av snören på golvet? Papperssvinnet på julafton tenderar att bli stort men det finns sätt att undvika det. Testa att slå in julklappar i återanvänt tyg. Tidningspapper kan tillsammans med ett vackert band bli en fin inslagning. Och om du ändå vill använda hederligt presentpapper – öppna försiktigt så kan du återanvända det flera gånger.