1.Börja i köket. I de flesta kök finns gott om plast. Stekpannor i teflon, burkar och förvaring och allehanda köksredskap. Eftersom många plastprylar frigör ämnen som är skadliga för vår hälsa när de hettas upp kan det vara klokt att börja med att byta ut saker som stekpannor och plastredskap. Satsa på gjutjärn och redskap av till exempel trä i stället. Sluta köp engångsartiklar i plast, bivaxdukar är ett fint och bra alternativ till plastfolien.

2.Ta med egen matlåda. Satsa på att köpa några hållbara matlådor i glas, bambu eller rostfritt stål. Du kanske hellre köper take away än tar med hemlagad mat till jobbet eller skolan? Det finns oftast inget som hindrar att du ber restaurangen fylla din medhavda hållbara låda i stället för att ta med maten i den engångslåda som restaurangen erbjuder. 

3.Rensa i barnens rum. Ett barnrum kan förvånansvärt snabbt bli fyllt till bredden med plastprylar. Börja med att rensa ut äldre plastleksaker – även om det generellt sett är bra för miljön att handla second hand så bör du se upp med just leksaker av plast. Så sent som 2013 blev reglerna striktare för vilka kemikalier leksaker får innehålla och gränsvärdena för till exempel cancerframkallande ämnen ändrades. Se särskilt upp med leksaker som små barn gärna stoppar i munnen.

4.Rätt plagg i garderoben. Kläder av plast? Jo, många plagg innehåller mer än plast än du tror och vad värre är så släpper många klädesplagg ifrån sig mikroplaster när du tvättar dem. Den största boven i dramat är fleece men polyester, nylon och akryl är också material du bör se upp med när du ska köpa nytt. Ekologisk bomull, lin och lycocell är bättre alternativ! 

5.Återvinn! När du byter ut dina plastprodukter så kom ihåg att återvinna dem! Det bästa du kan göra för miljön när du plastbantar är att se till att din gamla plast inte hamnar på ett sopberg eller i naturen. Lämna din gamla plast till återvinningen.