1 GE BORT EN UPPLEVELSE. För många av oss är tid en bristvara och vad är finare att ge bort än tid tillsammans med den du tycker om? Ett teaterbesök till barnbarnen, en middag på en trevlig restaurang till din partner, en matlagningskurs till mamma eller en mysig hemmakväll med popcorn och en riktigt bra film till bästa vännen. Möjligheterna är oändliga.

2 GE BORT EN TJÄNST. Ingen blir ledsen av att få ett extra handtag i vardagen. Kanske kan du ge bort några barnvaktstimmar till småbarnsfamiljen, erbjuda hjälp att rensa någons förråd eller sätta upp de där tavlorna som kompisen planerat att sätta upp hur länge som helst. För dig som känner dig riktigt givmild – ge bort ett presentkort på att rensa avlopp, skotta snö eller tvätta fönster.

3 GE BORT EN VEGETARISK KOKBOK. Att vi behöver övergå till en mer växtbaserad kost för att klara klimatkrisen är ingen hemlighet för dig som läser #Grönt. Undersökningar visar att allt fler vill äta mer vegetariskt och julen kan vara ett ypperligt tillfälle att inspirera människor i din omgivning till grönare matvanor. Ett fint sätt att göra det på är att gömma en vegetarisk kokbok under granen.

4 GE BORT NÅGOT DU GJORT SJÄLV. Vem blir inte glad över något som någon lagt ner både tid och omtanke på! Ett par hemstickade sockor, en hemkokt sylt, en vacker tavla eller kanske årets julklapp – en hemsnickrad mobilparkering. Även om det inte bor en hantverkare eller en konstnär i dig så är en burk hemlagat julgodis populärt hos de flesta.

5 GE BORT NÅGOT HÅLLBART. Om du ändå vill köpa något att slå in och lägga i julklappssäcken så är det klokt att köpa något som mottagaren verkligen vill ha och behöver. Tänk hållbart och satsa på något som är miljövänligt, kommer att komma till användning och är av bra kvalitet så att det håller över tid. En gåva som är till nytta för både den du tycker om och planeten är en fin sak att ge bort.