Gällivare är mitt i en historisk förändring. Den närliggande orten Malmberget håller på att flyttas på grund av gruvnäringen som breder ut sig. Vårdcentralen rivs, kyrkan får för andra gången en ny plats och bostäder jämnas antingen med marken eller fraktas till Gällivare som förtätas. Samhällsförvandlingen påverkar alla som lever i kommunen. Bostadskön är tio år lång, arbetslösheten ligger på 1,9 procent och de som flyttar in till orten är främst i åldrarna 25–34 år. Det går liksom bra nu.

Några som har sett till att Gällivare ser ljuset över fjällkammen och hittat rätt riktning är Henrik Ölvebo och hans partikamrater. Det är en lösningsorienterad grupp på tolv personer vars valresultat har ökat med mer än 10 procentenheter sedan valet 2010 – med 11,9 procent är Gällivare nu ett av Miljöpartiets starkaste fästen bland Sveriges alla kommuner.

Om Henrik Ölvebo

Gör: Gruppledare för Miljöpartiet Gällivare.

Familj: Fru och tre barn, 4, 7 och 10 år.

Intressen: En sportförälder – är tränare, materialare och lagledare inom hockey, fotboll och innebandy. Fiske, natur och skoter.

– Socialdemokraterna hade tidigare svårt att realisera samhällsflytten och vi har drivit frågan hårt. Det finns så mycket att göra med till exempel klimatsmarta byggnader och kollektivtrafik. Vi har bra idéer och konkreta lösningar och vill inte moralisera på individnivå utan föra en pragmatisk och proffsig kommunikation. Och då har människor börjat lyssna på oss, säger Henrik Ölvebo.

Han är den enda inom partigruppen som arbetar heltid med politiken i dagsläget, nu som gruppledare och vice ordförande i kommunstyrelsen. 2020 är han ordförande då de tre styrande partierna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, turas om. Ett samarbete som känns väldigt bra av förklarliga skäl.

– Vi har fått igenom hela vårt valprogram i 28 punkter. 100 procent.

Bredvid kommunhuset pågår ett enormt stort bygge. Det är en ny gymnasieskola som tar form. Även det ganska överdimensionerade torget ska genomgå en förändring. Här kommer ett aktivitetshus på 23 000 kvadratmeter byggas där kultur och idrott ska mötas. Här ska finnas plats för bibliotek, kafé, simhall, teater, bio, bowling, sporthall och mycket mer. Dessutom ska en ny miljövänlig ishall också byggas i centrum. Dessa samhällsutvecklingar är något som Miljöpartiet varit med och drivit igenom.

– Det är väldigt roligt inom politiken i Gällivare nu. Vi har fått vara med och fatta jätteviktiga beslut. Viktiga både för framtiden och för miljön, säger Henrik.

Jag ser ingen motsättning i att jobba i gruvindustrin och vara miljöpartist, för det är ingen nackdel att ha ett brett perspektiv.

Henrik Ölvebo

Eftersom Gällivare är en klassisk bruksort har det varit en knäckfråga hur Miljöpartiet ska nå ut till sin väljarbas. Många värderar frågor kring gruvan högt, men även skola och skoteråkning är viktigt. Den vita mannen inom industrin är motsatsen till partiets tydliga målgrupp – kulturella och intellektuella kvinnor.

– I en stad fungerar kanske den målgruppen, men inte här. Vi har riktat oss mot människor i arbetsför ålder och satsat på enkel kommunikation där vi haft svar på de stora frågorna. Ett exempel är att det här finns 8 000 skotrar på 18 000 invånare, så skoterlederna är viktiga. Vi har satsat på att preparera dem bättre så att folk inte kör på skidspår. Vi driver också på en utveckling för elskotrar.

Henrik har alltid varit intresserad av miljöfrågor och har, liksom flera av hans partikamrater, en bakgrund inom gruvnäringen vilket kan tyckas motsägelsefullt för vissa. Enligt honom är det inga konstigheter alls.

– Gruvan är ju enormt viktig för Gällivare och då är det bra med ett miljötänk bland dem som jobbar inom industrin. Jag ser ingen motsättning i att jobba i gruvindustrin och vara miljöpartist, för det är ingen nackdel att ha ett brett perspektiv.

Människor som kommer med motargument har inte så mycket att hämta.

– Den debatt som finns kan inte slå ner på oss. Vi kommer från branschen och meningsmotståndarna är i ett underläge. Gruvor måste finnas, för om vi ska klara vår miljöomställning krävs ny teknik, och då behövs också metaller. Vi kan inte skaffa solpaneler och Teslabilar och inte ha gruvor. De hänger ihop. Men en sak som vi måste jobba mer med är att öka återvinningen av metaller.

Henrik gick med i Miljöpartiet 2009, och trots dåvarande 1,7 procent hade partiet en plats i miljö- och byggnadsnämnden.

– Under den tiden blev jag frustrerad över vilken bild folk hade av partiet på riksnivå och hur de trodde att miljöpolitiken drevs.

Han startade studiecirklar för att få in folk som engagerade sig. Han pratade med arbetskamrater och headhuntade två personer. Alla delade de frustrationen över bilden folk hade av en miljöpartist – att hen skulle vara någon som var med i Fältbiologerna och en renlevnadsmänniska.

– Folk sa “Men kan jag gå med? Jag har ju två bilar och en skoter.” Men alla kan vara med, bara de vill jobba för en hållbar struktur- och systemförändring.

En av hans partikamrater är Sanna Nilsson Ylitalo, ordförande i Miljöpartiet Gällivare och tidigare ledamot i miljö- och byggnadsnämnden. Hon blev medlem då hon kände irritation över att det fanns så mycket gnäll över vissa frågor, men ingen som egentligen tog tag i saken.

Om Sanna Nilsson Ylitalo

Gör: Ordförande i Miljöpartiet Gällivare, miljökonsult på ÅF.

Familj: Pojkvän.

Intressen: Träslöjd – älskar att tälja kåsor, flugbindning, fiske, turskidåkning och jakt.

– Jag bor och lever här och vill fortsätta göra det. För mig handlar det om att få till en ändring på problem som finns. Jag tror att vi kom in i kommunpolitiken som en frisk fläkt – ett gäng unga personer som konkretiserar frågor.

Inför valet 2014 var de fyra aktiva som funderade på hur de skulle nå ut med sitt budskap.

– Vi såg att de andra partierna inte var närvarande på sociala medier. Det är en väldigt bra plats att kommunicera med folk på och svara på frågor. Dessutom gjorde vi en film – Modernisera Gällivare – som vi spred. Vi har också varit ute och pratat i radio och tv, säger Henrik.

Han menar att väljarna vill göra rätt, men om inte förutsättningar finns så blir det svårt. Det är exempelvis knepigt att säga att folk som jobbar för LKAB ska åka buss till jobbet när det tar 50 minuter, men tio minuter med bil. Hans partigrupp kom med vardagsnära lösningar och svar på alla frågor som fanns.

Till valet 2018 fanns elva namn på listan, och samtidigt som det är en fördel att vara en liten grupp önskar både Sanna och Henrik att fler engagerade sig.

– Vi är unga och många är småbarnsföräldrar. Vi har kommunicerat mycket via Messenger och haft så få möten som möjligt. När vi setts har vi gjort det hemma hos någon. Vi har också varit noga med att socialisera utanför politiken. Men nu vill vi bli fler.

Sanna menar att folk har sett att det hänt mycket under den senaste mandatperioden, men att det fortfarande finns ett motstånd till partiet på grund av namnet. Återigen är det nidbilden som sätter käppar i hjulet.

Sanna Nilsson Ylitalo

– Det hade kunnat gå så mycket bättre i det senaste valet, vilket är en väldigt konstig känsla eftersom vi gått bäst i Sverige. Människor har röstat på oss trots att vi är miljöpartister, inte på grund av att vi är det. Att få förtroende hos väljarna och även överkomma fördomarna av hur en miljöpartist är är den största utmaningen.

Henrik delar hennes tankar.

– Hur kan vi inte vara mer relevanta i dag? Det är en fråga vi måste bottna i, säger han.

Ett annat bekymmer är att Miljöpartiet i dagsläget inte har något riksdagsmandat norr om Uppsala.

– Jag är jäkligt orolig över det av flera skäl. Bilden av partiet generellt är att vi är ett storstadsparti och har vi ingen riksdagsledamot som kan driva våra frågor riskerar vi större klyftor mellan stad och land. Vi måste ha en plan för att förhålla oss till det och för att få ut vår landsbygdspolitik. Oavsett om du har lådcykel eller skoter som färdmedel är det viktigt att skapa förutsättningar för hållbarhet på den plats du vill leva.

MP Gällivare

  • I kommunvalet 2010 fick MP 1,7 procent. 2014 ökade de till 9,5 procent och 2018 till 11,9 procent.
  • Lokalavdelningen utgörs av tolv engagerade personer där medelåldern är 38 år.
  • Nu styr de Gällivare tillsammans med S och V.
  • Följ dem på Instagram på @mpgallivare.