Hej Åsa Marnell, du är ny kanslichef på Miljöpartiets riksorganisation! Vem är du?
– Jag bor i Nacka utanför Stockholm tillsammans med min man Mats och våra barn Noomi och MiraLo. Vi har både en hund och två kaniner hemma. Hela min familj älskar att segla så det gör vi på sommaren. Dessutom är jag gammal skidlärare så på vintrarna åker vi mycket skidor tillsammans. Min oas i livet är i stallet, minst två gånger i veckan rider jag. Jag har varit engagerad i Miljöpartiet sedan 2009 och har haft förtroendet att både vara lokalt språkrör och ordförande samt haft politiska uppdrag, jag har till exempel suttit i kommunfullmäktige.

Du har i skrivande stund bara varit i tjänst en knapp vecka, hur känns det så här långt?
– Omtumlande, roligt och hedersamt! Det jag ska få vara med om att göra tillsammans med hela partiet känns oerhört viktigt. Jag tillåter mig lite att vara praktikant såhär i början för att lära mig vad alla gör och lära känna organisationen.

Vad gör egentligen en kanslichef?
– Det visste inte jag riktigt när jag först såg jobbannonsen, det är ju en ganska hemlig tjänst. Men väldigt viktig. Det behövs en person som leder riksorganisationens två kanslier. så att alla drar åt samma håll. Dels så ser partikansliet till att till exempel de beslut som kongressen och partistyrelsen fattar faktiskt blir verklighet och att organisationens löpande verksamhet fungerar. Och så har vi riksdagskansliet som stödjer riksdagsledamöterna i deras arbete. Som kanslichef så tycker jag att min viktigaste uppgift är att skapa struktur och tydlighet men också att följa upp beslut så att kongressen kan känna sig säkra på att de beslut som fattas där också verkställs av partiet.

Du har tidigare varit utställningschef på Tekniska museet i Stockholm. Vad tar du med dig därifrån till Miljöpartiet?
– Egentligen är jobben ganska lika, jag var ju chef där också och jag tänker att det är min långa erfarenhet som ledare och chef som har gjort att jag blev aktuell för det här jobbet. Men jag tar med mig det innovativa och kreativa tänket från Tekniska museet. Sedan har jag också varit ordförande för en lokalavdelning i Miljöpartiet så lokalavdelningarnas förväntningar på riksorganisationen är också något jag har med mig i ryggsäcken med erfarenheter.

Vad ser du mest fram emot med ditt nya jobb?
– Att jag får vara en del av – och bidra till – den globala gröna rörelsen som en av många pusselbitar. Just nu ser jag fram emot att få lära känna alla medarbetare och ta tillvara all den kompetens som finns för att kunna ta det ett snäpp vidare tillsammans. Sedan vill jag också att alla, alltifrån en enskild medlem till lokalavdelningarna och distriktet, ska känna att vi är här för dem. Att det är vi tillsammans som gör jobbet.

Vilka politiska frågor brinner du mest för?
– Miljö och klimatfrågan är förstås övergripande men där har jag personligen inte min största kompetens. Kultur- jämställdhet- och migrationsfrågor är de frågor jag brinner för och har varit mest engagerad i. Jag sitter fortfarande i kulturnämnden i Nacka och den foten vill jag ha kvar där.