När du utnämndes till minister för internationellt utvecklingssamarbete blev du lite av en snackis eftersom du trots din erfarenhet var relativt okänd. Vill du berätta lite om dig själv?

– Min historia i Miljöpartiet sträcker sig tillbaka till 2006 års valkampanj. Det var då jag blev aktiv i partiet. Under två mandatperioder hade jag kommunpolitiska uppdrag i Stockholms stad och jag har också varit ordförande för lokalavdelningen i Stockholm. I valet 2014 blev jag invald som riksdagsledamot men två veckor senare blev jag statssekreterare till Alice Bah Kuhnke, vår dåvarande kulturminister. Sedan dess har jag varit statssekreterare, först på kulturdepartementet och sedan på utrikesdepartement. 

När väcktes ditt intresse för utrikespolitik och biståndsfrågor?

– Precis som för många andra som engagerar sig i vår gröna rörelse har de internationella frågorna alltid varit med mig. Jag har nog alltid känt att det som händer långt borta också angår oss. Jag var tidigt engagerad i fredsfrågor och frågor om mänskliga rättigheter och har också studerat mänskliga rättigheter på högskolan. Det är en del av vem jag är och det har varit det ända sedan jag var ung. Och som miljöpartist och övertygad om vikten av våra tre solidariteter är det självklart att vi behöver jobba också över landsgränserna för att göra världen till en bättre plats. 

Nämn tre saker som är särskilt viktiga i biståndspolitiken!

– Det första är att få stopp på den rådande pandemin, den hindrar viktiga insatser och är en bromskloss för utvecklingen i världen. Det andra är klimatomställningen. Alla länder måste får en ärlig chans att vara en del av den. Det är fattiga människor som drabbas hårdast av klimatförändringarna och det drabbas också säkerheten i världen. Det tredje är kampen om våra demokratiska värderingar, mänskliga rättigheter och jämställdhet. De här frågorna som vi vill ska känneteckna världen men som inte erkänns av alla regimer vilket försvårar möjligheten till utveckling.

Jag vill lära mig mer om grön biståndspolitik. Har du några tips till mig?

– Jag tycker man ska följa mig, thinkper, på Instagram och hänga med på vad som händer där. För dig som är intresserad av biståndspolitik kan jag verkligen rekommendera att inte bara engagera dig i partiet utan också i en organisation som jobbar med biståndsfrågor. Då kommer du att upptäcka hur mycket av biståndsarbetet som ligger så nära vår politik. 

Och till sist, vad ser du mest fram emot i din nya roll som minister för internationellt utvecklingssamarbete?

– Att vara en tydlig röst för en rättvis klimatomställning i världen!