Det är bara några veckor sedan Märta Stenevi installerade sig i sitt nya arbetsrum på arbetsmarknadsdepartementet i regeringskansliet. Mycket har hunnit hända sedan hon blev vald till språkrör för Miljöpartiet de gröna, på den extrakongress som hölls i slutet av januari. Intervjuer och tv-framträdanden har avlöst varandra och inte minst har statsminister Stefan Löfven utsett henne till jämställdhets- och bostadsminister med ansvar för stadsutveckling och arbetet mot diskriminering och segregation. En tungvrickartitel som heter duga.

– Men det är mer synd om de tjänstepersoner som arbetar med mig. Deras titlar är ännu längre! säger Märta med ett skratt när jag når henne på telefon. 

Det hörs att det är ett stolt och glatt språkrör jag pratar med. Trots att hon säger sig vara lite trött och sliten efter intensiva veckor är det inget som märks – det är mycket hon vill hinna säga på den ganska korta tid vi hittat i hennes späckade schema. Att vara språkrör beskriver hon som häftigt, stort och lite fortfarande lite ofattbart – men också allvarsamt.

– Jag känner mig å ena sidan extremt glad och hedrad men det är ett otroligt stort ansvar jag har fått. Jag vill verkligen att vi ska komma mycket starkare ur nästa val. Det är så många miljöpartister i landet som sliter så hårt och gör så mycket skillnad lokalt och regionalt och jag är besjälad av att de ska få uppskattning för det de gör. Jag tycker att Miljöpartiet har en annan roll att spela i svenska politik än den vi får utrymme till i dag – en mycket större och tyngre roll, säger Märta Stenevi.

Om Märta Stenevi

Ålder: 45

Bor: Halva tiden i Malmö/halva tiden i Stockholm

Familj: Sambo, tre barn och två bonusbarn

Gör: Språkrör och jämställdhets- och bostadsminister med ansvar för stadsutveckling och arbetet mot diskriminering och segregation. 

Favoriträtt: Plockmat

Gör helst en ledig dag: Är ute i solen och kramar mina barn, läser bok

Senast lästa bok: Vi bryter tystnaden, berättelser från våldsutsatta kvinnor. “Det är sorgligt att läsa men manar också till förändring, det är mycket som behöver göras.”

Oanad talang: Jag gillar att sjunga och dansa. I ett Instagramflöde nära dig.

Steget in i partipolitiken tog hon först 2012. Det var först efter att fått egna barn som hon kände att det inte längre räckte att bara rösta på Miljöpartiet – hon ville vara med och göra skillnad. Då arbetade hon som inköpschef på ett större förlag och såg hur omöjligt det är att göra hållbara val när hela det ekonomiska systemet är riggat för att bevara fossilindustrin och befintliga affärsmodeller. Men det är barnen som hon beskriver som den största drivkraften i hennes engagemang.

– Jag hade under en period varit mycket in och ut på sjukhus med mina barn. Och när jag satt på barnakuten i Malmö så blev det så tydligt för mig hur olika förutsättningar man som förälder har i en sådan situation. Jag behövde använda mycket av mitt sociala kapital för att stå upp för mig själv. Det blev så mycket svårare för de föräldrar som inte hade med sig till exempel auktoritet och kunskaper i svenska språket in i väntrummet. Jag ville helt enkelt sluta titta på och göra något åt det.

Med familjen och bostadsadressen i Malmö delar Märta tiden mellan hemstaden och Stockholm. Det är en sorg att behöva längta efter barnen men det är också för deras – och andra barns – skull hon tycker att det uppdrag hon fått är så viktigt. 

– Jag ser mina barn och deras bonussyskon som ska växa upp i det här samhället och jag vill att de ska ha en bättre värld, ett bättre samhälle och en bättre skola än vad jag själv hade. Då måste jag vara beredd att göra uppoffringar. Jag tror att de är stolta över mig även om de saknar mig när jag är borta. Det här är liksom den mamman de fick. Och det är också en drivkraft – jag gör inte det här för skojs skull så nu får vi se till att leverera också, säger Märta.

“Önskan att skydda och stärka barnen är central för mig.”

Hon resonerar som så att barn är symboliska för vad som blir bra för alla. Oavsett om debatten handlar om huruvida bilar eller barn ska få utrymme i städerna eller om resurser ska satsas på skolor eller kärnkraft blir besluten enkla när barnens behov sätts i centrum.

– Önskan att skydda och stärka barnen är central för mig. Varenda unge i det här landet ska få växa upp och ta vara på all sin kapacitet och alla sina drömmar. För att det ska kunna bli verklighet måste vi också ha en fungerande värld och fungerande ekosystem som de kan leva i. Om barnen växer upp och väljer att engagera sig politiskt ska de inte bara behöva ägna sig åt att hantera klimatanpassningar om trettio år, säger hon.

När hon får frågan om det är någon skillnad mellan privata Märta och “språkrörs-Märta” uppstår den första tystnaden. Det tar en stund innan svaret kommer, lite tveksamt först.

– På vissa sätt är det väl kanske det men… jag är ganska mycket som jag är. Jag känner inget behov av att dölja vare sig mina styrkor eller svagheter. Det du ser är det du får, säger hon och skrattar igen. 

När hon ska beskriva vad det där vi ser och får är så finns ingen tvekan kvar i rösten.

– Lite arg ibland, ganska glad för det mesta. Kaxig och högljudd och väldigt, väldigt envis!

Trots att hon inte har en livslång politisk karriär bakom sig har hon hunnit med att vara både regionråd i Skåne och kommunalråd i Malmö. Efter valet 2018 hamnade Miljöpartiet i opposition och tappade många väljare.

– Så var det ju i princip hela landet. Jag blev väldigt engagerad i att få vara med och vända den utvecklingen. 

Märta kandiderade och blev vald till partisekreterare, trots att hon kom till kongressen utan att vara valberedningens förslag. Men när Isabella Lövin berättade att hon ville lämna rollen som språkrör kände Märta Stenevi att det är som språkrör hon kan göra störst nytta. Det finns ingen tid att förlora, menar hon. Det är bråttom att få med sig väljarna om Miljöpartiet ska hinna genomföra de förändringar som så desperat behövs för att klara klimatet och ge barnen en hållbar framtid.

–  Vår politik krävs för framtiden. Gamla ideologier har spelat ut sina roller och jag är övertygad om att den gröna ideologin är den nödvändiga vägen framåt. Men det kommer att kräva mycket jobb och självförtroende, det här “jävlar anamma” som jag brukar prata om. Att vi får en vändning i synen på oss själva och i andras syn på oss.

Foto: Henrik Svensson Karlsson/MP

Att lyssna och förstå var människor är i sin vardag och vilka rädslor de ser – det tror Märta är det viktigaste för att fler ska våga lägga sin röst på Miljöpartiet. Fler måste ställa sig bakom det hon beskriver som “den enda hållbara framtiden”. 

– Jag har en god bild av var vi ska ta vägen och hoppas få med mig partiet och väljarna på det.

Huruvida Miljöpartiet ska vara ett enfrågeparti eller ett flerfrågeparti har länge diskuterats, såväl bland medlemmar som bland politiska kommentatorer och statsvetare. Diskussionen blossade återigen upp när Märta blev vald till språkrör då hon ofta lyfter att Miljöpartiet måste vara delaktiga i debatten i andra frågor än miljö och klimat. Hon menar att partiet inte kan backa från frågor om trygghet, skola, fördelningspolitik och sjukvård om man ska vinna väljarnas förtroende.

 – Våra solidariteter är en helhet. Det har inte synts i nationell politik och det tycker jag att det måste göra. Grön ideologi är inte bara miljö och klimat, det är en politik som ska bygga hållbara samhällen i alla delar och det har vi hittills inte varit tillräckligt bra på att formulera, säger hon. 

Den stora utmaningen ligger enligt Märta i att Miljöpartiet har lågt eller inget förtroende bland väljarna i nästan alla frågor förutom miljö och klimat. 

– Det är ju så att man bara har en röst. Man väljer parti för den helhet man mest sympatiserar med. Det kan vara en specifik fråga som knuffar en i en riktning men man måste känna sig trygg med helheten. Det handlar inte om att vi ska bli bäst på en fråga till utan om att människor ska förstå vad vi vill och vad vi drivs av så att de kan känna förtroende för oss. Vi måste ge väljarna en chans att lita på att vi kommer att ha bra politik för hela samhället, och det gör vi inte genom att låta bli att diskutera frågor som är viktiga för människor. 

Just att träffa och prata med människor är en av de saker Märta ser mest fram emot som språkrör.

–  Ja, det vill jag göra nu. Träffa och prata med människor, driva partiet framåt tillsammans med varje medlem och vinna val, säger Märta Stenevi.

Hon hoppas att fler medlemmar ska engagera sig i sin lokalavdelning och vara med och kampanja för Miljöpartiet. Så länge pandemin kräver är många aktiviteter digitala vilket gör att det är lätt att vara med och hitta likasinnade att dela sitt politiska engagemang med, oberoende av var i landet man befinner sig. 

– Oavsett vad vi gör i Miljöpartiet så är det alltid roligare när vi gör det tillsammans!