Bea Szenfeld är kläddesignern som tröttnade på slit- och slängmentaliteten i modebranschen och bestämde sig för att designa saker som håller länge. Valet föll på konstnärliga plagg i vikt papper. Under våren har hennes kläder ställts ut på både Sven-Harrys konstmuseum och Östasiatiska museet i Stockholm.

– Hållbarhet och mode går inte alls ihop. Branschen uppmanar till konsumtion och som designer förväntas man göra minst två kollektioner per år. Det var svårt för mig att smälta. Därför bestämde jag mig för att skapa plagg med en längre livscykel och gå mer mot konst än design. Kollektionen som jag visat på Östasiatiska skapade jag 2014 och den håller än, säger Bea Szenfeld.

Bea Szenfeld lever som hon lär. Förutom att försöka konsumera hållbart är hon vegan sedan drygt 20 år.

Även om veganismen från början handlade om respekt för djurens liv och en kritik mot dålig djurhållning, har hon stärkts i sitt val i takt med att köttets påverkan på klimatet blivit en stor fråga.

– Eftersom jag tror på konsumentens makt väljer jag helst bort mat som rest långt. Jag försöker alltid välja svenskt och har jag tur kan det också vara kravmärkt.

Hon är också en hängiven loppisentusiast som drar sig för att köpa nytt. I stället finns en stark vilja att återvinna, återanvända och lämna ett så litet fotavtryck som möjligt. Allt en människa kan behöva finns ju redan, resonerar hon och därför vill hon helst köpa begagnat. Hellre än att dra iväg till närmsta möbelbutik för att köpa en soffa, kan Bea leta runt på tusen loppisar tills den perfekta soffan dyker upp.

– Men då kan det också hända att jag blir sittande på kuddar på golvet i flera månader, säger hon och ler.

Foto: Ester Sorri

Ett visst drag av nostalgi finns där också, det medger hon villigt. Hittar hon en gammal stans eller klamrar i mässing går hon igång på allvar. Men ny teknik, som till exempel 3D-skrivare, fascinerar också.

– Men tekniken ska hjälpa oss och inte stressa oss. Trots att vi fått så många hjälpmedel och man till och med kan köpa färdig pannkakssmet i livsmedelsbutiken, har vi fortfarande så lite tid. Jag undrar vad det beror på.

Bea Szenfeld har genom åren klätt kändisar som Lady Gaga, Björk och Laleh. Det är också hon som ligger bakom den minst sagt spektakulära klänning som kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) bar på förra årets nobelfest. Klänningen skapades utifrån ett uppdrag om att väcka intresse och kunskap om Arktis och hur klimatförändringarna påverkar området. Tillsammans med kollegan Naim Josefi skapade Bea Szenfeld en klänning som knappast gått någon förbi, inte minst på grund av den vackra boleron av papper som vikts i spetsiga former med inspiration från isbergen i Arktis.

– Vilket projekt det var! Mycket skulle falla på plats och det blev många möten innan allt var klart. Utmaningen var att göra en klänning som Alice kunde röra sig obehindrat i. Hon skulle kunna gå i och ur en bil, hon skulle kunna äta, dansa och föra sig som vem som helst. För att hon skulle klara av att bära boleron hela kvällen fick den inte heller bli för tung. Och samtidigt skulle den föra ut ett viktigt budskap som inte fick bli för konstnärligt och svårt.

”Så fort jag började googla efter bilder och fakta om Arktis dök klimataspekten upp. Det var hemskt att se hur mycket som smält bort och hur fort det har gått.”

Inför arbetet med klänningen gjorde Bea Szenfeld mängder med research vilket väckte många tankar.

Snabbfakta om Bea

Namn: Bea Szenfeld

Ålder: Född 1972

Familj: Ja

Bor: I Stockholm

Utbildning: Lång och spretig. Är keramiker från början.

Framtidsdrömmar: Det skulle vara fint att få vara med i en mäktig produktion av regissören Ridley Scott, kanske nästa Alien. Eller varför inte en film av Tim Burton. Det skulle också vara magiskt att få klä Beyoncé. Hon är en riktig amazonkvinna, lång och med mycket kropp.

Hobby: Att gå på loppisar. Det är det bästa som finns.

Bästa loppisfynd: En Andy Warhol-katalog från hans utställning på Moderna museet 1968.

Senast lästa bok: Jag läser mycket faktaböcker. Senast Hälsorevolutionen, en bok om matens läkande kraft och om olika sätt att leva.

Favoritgrönsak: Svamp. Jag kan få riktiga cravings på det.

– Så fort jag började googla efter bilder och fakta om Arktis dök klimat-
aspekten upp. Det var hemskt att se hur mycket som smält bort och hur fort det har gått. Hur isbjörnarna svälter om de har oturen att bli strandsatta på ett isblock och hur andra isbjörnar tvingas söka efter föda på ställen där människor bor och därmed riskerar att skjutas ihjäl för att de upplevs som ett hot. Det här är ett jätteviktigt ämne som måste tas upp gång på gång, säger hon.

Engagemanget för djur och miljö har funnits länge. Men hennes engagemang är av typen som förs långt borta från barrikaderna.

– Jag tror på att påverka människor via samtal. Jag lägger hellre tid på att diskutera veganism med mina tio unga assistenter än att stå på Medborgarplatsen och protestera.

Bea Szenfeld menar att människor inte inser sin egen makt. Att de är blinda för att när många beter sig destruktivt kan det ställa till stor skada, men också för att många människor tillsammans kan förändra saker till det bättre.

– Du får aldrig glömma att du kan inspirera någon annan. Att du kan dra med dig andra människor, din familj, dina vänner, dina barn om du själv tar första steget. Därför är det jätteinspirerande med stjärnkocken Mathias Dahlgren som öppnat en vegetarisk restaurang på Grand Hotel i Stockholm och tv-kocken Maximillian Lundin som är vegan och har gett ut flera kokböcker. Det tror jag har potential att påverka många. Jag tror faktiskt också att man utvecklas som människa när man blir mer medveten och börjar tänka på hur man lever.

Nu i valtider diskuterar Bea Szenfeld gärna politik och hon har tagit för vana att fråga folk vad de tänker rösta på, mest för att hon tycker det är intressant att höra hur folk tänker och resonerar.

– Vissa vill inte berätta, men jag tycker att det är viktigt att stå för vad man röstar på. Själv röstar jag på Miljöpartiet. Som egenföretagare kan jag säkert hitta andra partier som har förslag som gagnar mig personligen. Men som jag ser det så är Miljöpartiets frågor, klimatet och miljön, grunden för allt. Det finns inget annat parti som på allvar tar tag i de frågorna.

Bea om Alice Bah Kuhnke

Alice är en otroligt hjärtlig och öppen människa som bjuder på sig själv. Hon är nyanserad och väldigt engagerad. Och hon är rolig. Vi skrattade så mycket under våra möten när vi arbetade med klänningen. Jag gillar verkligen att hon har fått den makt som hon haft den här mandatperioden. Vi behöver sådana som hon. Och en kulturminister måste vara lite galen!