Extrakongressen har precis avslutats och Miljöpartiets nya partisekreterare Katrin Wissing har hunnit träffa ett antal medieredaktioner. När vi rings har hon precis försökt varva ner lite genom att dela en pizza med en god vän, men hon är fortfarande märkbart uppe i varv. Och glad. Framförallt är hon glad.

– Det känns helt fantastiskt och så kul att medlemmarna har gett mig förtroendet att få vara partisekreterare för Miljöpartiet, säger hon.

Katrin medger att det har varit en nervös tid. Det fanns många kompetenta kandidater, som det brukar vara när Miljöpartiet ska välja personer till förtroendeuppdrag, och hon vågade inte riktigt tro på att hon skulle bli vald innan valresultatet presenterades. Detta trots att hon var riksvalberedningens förslag.

– Även om det har varit en otroligt rolig process inför valet med utfrågningar och en massa engagemang från medlemmarna känns det skönt nu när valet är över och jag kan få sätta igång och jobba på riktigt, säger Katrin.

Vem är hon då, den 41-åriga tvåbarnsmamman från Jämtland? De senaste åren har hon varit gruppledare för Miljöpartiet i Åre kommun och vice distriktsordförande för Miljöpartiet Jämtland/Härjedalen. Men innan dess har hon jobbat i kök, som trafikledare och som klubbarrangör.

– Förutom klubbar i Åre, Östersund och Stockholm har jag bland annat arrangerat en endagsfestival, Rundgång fågelsång, som är döpt efter en Bob Hund-låt. Det är lite kul och något som inte alla vet om mig, berättar hon. På fritiden är det utförsåkning på vintern som gäller, “kanske inte så oförutsägbart för någon som bor i fjällen”, och på sommaren tar trädgården upp den mesta av tiden. 

– Jag odlar mest blommar, jag älskar funkior! Jag tror att jag har runt trettio olika sorter i trädgården.

Foto: Henrik Svensson Karlsson

Medlem i Miljöpartiet blev hon redan i mitten av 90-talet. Hon var engagerad i Agenda21, FN:s dåvarande hållbarhetsmål som nu har ersatts av Agenda 2030. 

– Jag insåg redan då att möjligheterna att förändra världen är så väldigt beroende av politiken och därför blev jag medlem i Miljöpartiet. Men sedan fick jag barn tidigt så det dröjde till valet 2008 innan jag engagerade mig i partiet på allvar. Då kandiderade jag till distriktsstyrelsen här i Jämtland/Härjedalen och blev vald.

Uppdraget som partisekreterare tror hon kommer passa henne bra. Intresset för kommunikation är stort och hon beskriver sig själv som social. Att få åka runt och träffa medlemmar och förtroendevalda ser hon fram emot.

– Och nu blev det ju en plats ledig så man får ta de chanser man får, säger hon och skrattar.

  ”Vi ska prata mer med människor”

Det kommande året kommer av naturliga skäl att ägnas mycket åt den stundande valrörelsen. Katrin hoppas att smittspridningen kommer att fortsätta minska. Så snart som möjligt ges vill hon besöka Miljöpartiets distrikt och lokalavdelningar och få höra mer om hur deras behov ser ut och vad de behöver hjälp med för att stärka partiet lokalt. Förhoppningen är att göra det lättare för alla i Miljöpartiet att möta väljare och prata politik på ett enklare sätt som engagerar fler.

– Jag tror ju att vi pratar för lite med människor. Vi har så mycket att säga att vi håller monolog i stället för dialog. Kanske har vi också varit lite för akademiska och fyrkantiga. Även om vi har kommit en bit på vägen är det en hel del kvar att göra för att vi ska klara av att möta väljare på ett sätt som gör att de känner sig tilltalade av oss som parti.

Det viktigaste för Katrin är dock att det ska vara kul att vara miljöpartist och att det ska vara enkelt att som nybliven medlem engagera sig i partiet.

– Jag tror att vi måste bygga gemenskap och glädje så att det syns utåt att ett partiengagemang inte bara handlar om uppdrag och förhandlingar. Det måste synas att vi har kul tillsammans om vi ska kunna locka fler att engagera sig och bli medlemmar. Det tar ganska mycket kraft att regera eller sitta i opposition och då behöver man uppmanas till att också ha roligt mellan varven så att vi orkar hålla ut och kämpa på, säger Katrin Wissing.