Jag som trodde att ni bara brydde er om utsläppen.” Kvinnan i sätet mittemot granskade mig förvånat. Spårvagnen hade blivit stillastående eftersom det var oroligheter på en hållplats längre fram. Nu hade vi väntat en stund på att få åka vidare.

Vi befann oss på väg mot Biskopsgården – ett område i Göteborg som präglas av grönska och rörelse, men också av utsatthet. Det var det senare vi hade börjat samtala om. Jag berättade om fler bostäder, om mer kollektivtrafik och om jobben som den gröna omställningen skapar.

Idéerna om nya arbeten fångade kvinnans intresse. Hon förklarade att hon hade bekanta som var nyanlända i Sverige. Nu behövde de jobb för att säkra sin framtid i landet.

För att personer med tillfälliga uppehållstillstånd snabbt ska kunna försörja sig har Grön Ungdom lyft möjligheten att skapa hållbara anställningar i servicebranschen. I mörkröda läger har tänderna gnisslat.

Vi gröna vet däremot att slit och släng-samhället måste förändras. Sverige ska ställa om till en arbetsmarknad där vi köper och säljer tjänster, snarare än prylar. Därför vill vi sänka priset på service för att vänja människor vid att ta hjälp för fler uppgifter.

Sådana reformer minskar belastningen på planeten, och genererar jobb med låga trösklar. rut-avdraget stärkte efterfrågan på tjänster i och omkring hemmet. Den sänkta momsen för kaféer och restauranger har hittills gett hela 11 300 arbetstillfällen.

För Miljöpartiet är det här ingenting nytt. Men flyktingsituationen har gjort behovet mer akut. Enligt arbetsförmedlingen har 48 procent av de nyanlända mellan 20 och 64 år inga gymnasiekunskaper. Många har mindre än nio års studier med sig.

“Skolan är alltid svaret”, hävdar somliga. Men det tar tid att utbilda den som saknar studievana. För att nyanlända ändå ska komma in i samhället krävs att de enkelt kan få ett jobb med kollegor som talar svenska. Vi behöver en tjänsteboom.

Mötet med kvinnan på spårvagnen påminde mig om att tiden är knapp. Vi måste leverera anställningar som är bra för miljön och lätta att få, även för den som har svårt att plugga. Att blunda för den verkligheten är att döma människor till utanförskap.

Men samtalet sade också någonting om oss som rörelse. Nyfikenheten hos min medresenär väcktes inte av smältande isberg. Jag fick gehör därför att min bild av klimatomställningen svarade på den oro som hon kände i vardagen.

Ett parti som vill växa behöver en berättelse för Biskopsgården såväl som för Göteborgs innerstad. Då måste det gröna kläs i flera skepnader: snabba tåg, höjda klimatbistånd – eller nya jobb på ditt lokala kafé. Så kan vi skapa framtidstro för fler.


Mårten Roslund
språkrör Grön Ungdom