1GÅ PÅ BIO – HEMMA. Många bibliotek erbjuder streamingtjänsten Cineasterna där du gratis kan strömma film hemifrån. Cineasterna erbjuder utvald kvalitetsfilm från världens alla hörn och har cirka 2 700 filmer för låntagare i alla åldrar. Besök webbplatsen www.cineasterna.se för att se om just ditt bibliotek är anslutet. Sedan är det bara att poppa popcornen, krypa upp i soffan och njuta av en riktigt bra film – om du lyckas välja en förstås.

2SE EN SPELNING LIVE – PÅ NÄTET. Många spelningar har ställts in för att minska smittspridningen av coronaviruset. Men misströsta inte – har du tur så kan du ändå få se någon av de artister du gillar. Många band saknar sina fans lika mycket som vi saknar dem och väljer att spela live via Facebook eller andra tjänster som till exempel Zoom. En konsert hemma i vardagsrummet är också en konsert.

3VÄRLDENS MUSEER – NÄRMARE ÄN NÅGONSIN. Nu kan du besöka flera kända muséer utan att behöva resa längre än till datorn hemma. Ta en rundtur på Musée D’Orsay i Paris, se konst på Guggenheim i New York eller på National Museum of Modern and Contemporary Art i Seoul. På Google Arts & Culture finns över 500 museer och gallerier som erbjuder gratis virtuella besök. 

4BOKCIRKEL I KARANTÄNTIDER – ONLINE. En god bok passar bra i tider när vi helst ska undvika att vistas bland för mycket folk. Men socialt umgänge är fortfarande viktigt och en bokcirkel kan bli precis lika bra online. Dra ihop ett gäng vänner, välj en bok, läs och ha en cirkelträff online. Antingen via någon videotjänst eller i skriven form. De flesta bibliotek erbjuder utlåning av e-böcker som går att läsa i till exempel mobilen.

5STÖTTA EN KULTURARBETARE – OM DU KAN. Många som har kultur som sitt levebröd har drabbats hårt ekonomiskt i coronakrisens spår. Kanske har just du möjlighet att stötta en kulturskapare? Köp en bok av en författare du tycker om, ett verk från en lokal konstnär eller en t-shirt från det där bandet du gillar. Om du inte har möjlighet att göra inköp så tipsa gärna andra om en bok du tycker om, ett band som spelar live på Facebook eller något annat som kan hjälpa.