Det är ett trött men lyckligt språkrör som träffar Grönt efter ett första omtumlande dygn i den nya rollen.

– Det har varit väldigt, väldigt intensivt. Men det känns förstås både spännande och ansvarsfullt, säger Isabella Lövin.

Att ta steget att tacka ja till nomineringen var stort, men det största steget tog hon redan 2009, från att vara journalist till att bli Miljöpartiets kandidat i EU-parlamentsvalet.

– Det var många då som framförde oro för att jag skulle förlora min oberoende röst och min möjlighet att påverka. Men jag märkte snabbt vilken skillnad man kan göra som politiker. Det är så häftigt att se vad man kan åstadkomma när man är på planen, i stället för att sitta på läktaren och hoppas på mål.

Trycket på det nyvalda språkröret har varit stort och intervjuerna har avlöst varandra. Hon har däremellan, i egenskap av biståndsminister, hunnit delta på ett seminarium om fredsbyggande, kongressens utfrågning av ministrar och förstås filat på morgondagens kongresstal. Men lite firande har också hunnits med.

– Jag hann med två danser på kongressfesten i går! Det var väldigt kul. Och många deltagare vill stanna och prata en stund, kramas och gratulera. Men jag känner väl egentligen att jag vill åstadkomma lite innan jag firar ordentligt.

Fem snabba med Isabella Lövin

Vilken är din största politiska hjärtefråga?

– Den har svällt kan man säga, men jag måste väl säga global hållbarhet. Både miljömässigt och socialt.

Vad ser du som den största politiska utmaningen just nu?

– Debattklimatet. Jag upplever det som inskränkt, ogint och icke-intellektuellt. Det är tråkigt och stöter bort väljarna. Jag ska göra mitt bästa för att ha en annan debattstil.

Hur är det att vara på kongress?

– Kul! Och smått överväldigande. Det är spännande att få följa de politiska diskussionerna och processerna och det stora engagemanget från deltagarna.

Vad gör du helst när du är ledig?

– Sover? Nej, usch vilket tråkigt svar. Jag har börjat vinterbada! Jag gillar att vara ute i naturen och är passionerat förtjust i konstmuseer.

Vad är det första du ska göra när du kommer hem?

– Vattna blommorna.

Det har talats mycket om att helgens kongress ska bli en nystart för Miljöpartiet och för Isabella Lövin är det tydligt vad den nystarten innebär.

– Vi ska lämna den senaste tidens kriser bakom oss och sluta upp som ett parti igen. Det finns så många fantastiska och duktiga människor i det här partiet som bara väntar på att få fortsätta arbetet med den gröna omställningen. Jag vill att partiet och väljarna ska kunna känna sig stolta.

Isabella ser fram emot att få fortsätta göra avtryck i politiken. Tiden är mogen för gröna idéer, som hon själv uttrycker det.

– Vi har ett globalt klimatavtal, vi har Agenda 2030, Sverige har en feministisk regering och en unik position för att verkligen kunna göra skillnad, både i Sverige och globalt.

Isabella Lövin bär sin nya titel med stolthet och det är med iver hon tar sig an den nystart som språkrörskapet innebär också för henne personligen. När kongressen är över och ombud och deltagare satt sig på tågen hem tar nya uppgifter vid. Tillsammans med Gustav Fridolin ska hon ”prata ihop sig om framtiden”, det ska till diskussioner om regeringsombildning med statsminister Stefan Löfvén och inte minst ska mer grön politik bli verklighet.

– Jag har förstås mycket att lära också. Det  är många detaljer i sakpolitiken man som språkrör måste kunna.

– Men det här är ju det finaste uppdraget man kan ha, att få leda Miljöpartiet. Det parti som har precis de idéer som världen så väl behöver, säger hon med ett leende.