– Jag vill förändra samhället. Och vill man det måste man också in i de forum där besluten fattas. Därför tog jag klivet in i partipolitiken 2002, och det har jag inte ångrat, säger Henrik Blind. 

Henrik är gruppledare i Jokkmokk, och distriktsordförande för Miljöpartiet i Norrbotten – och hans ledarskap har bidragit till valsuccén. Henrik menar att det är viktigt att stå upp för sina värderingar i medvind och motvind. Inte minst om man bor i en liten kommun som Jokkmokk och av många  ses som “miljöpartisten i byn”.
– Väljarna vill veta att den gröna färgburken de köper har samma färg när de kommer hem. De vill inte köpa grisen i säcken, säger han. 

Han är uppvuxen i en samisk renskötarfamilj, och har med sig den samiska synen på livet. Glädje ser han som det viktigaste verktyget för att behålla medlemmarnas engagemang.
–Glädje väcker entusiasm och nyfikenhet. När vi skrattar och svamlar runt fikabordet, öppnar vi upp för ett kreativt samtalsklimat där idéer får fart, säger Henrik och fortsätter, 

– Sedan är det inte lattjo lajban varje dag. Ibland behöver du påminna dig om varför du engagerar dig i den gröna rörelsen. Det är den känslan du ska  ha med dig när du argumenterar mot asfalt och betong, säger han.

I Jokkmokk är klimatnödläget påtagligt. Vintrarna kommer senare, och det händer att det regnar mitt i vintern. 

– Ibland far jag ut till en av bygdens gammelskogar, gör upp eld, kokar kaffe och bara sitter där. I den miljön påminns jag om vad vi faktiskt kämpar för. Det är uppenbart hur viktiga vi är som parti. För oss och alla de arter och djur som vi delar platsen med. 

Om 40 år vill jag att Miljöpartiet är ett av de statsbärande partierna i Sverige, säger Henrik Blind.