Jag vet att jag kommer bära med mig den här våren resten av livet. Detta var våren då jag fick förtroendet att bli språkrör, blev minister och mitt eget liv ställdes på ända. Det var våren då jag längtade efter att få krama mina föräldrar, efter att få resa, ses och vara tillsammans. 

Men framförallt kommer jag minnas de senaste månaderna som våren då strålkastarljuset till slut fastnade på de män som mördar kvinnor. Då uppmärksamheten vändes mot de kvinnor som lever med den ständig närvarande rädslan att mannen hon lämnat till slut ska göra verklighet av sina hot och döda henne. Som fått ta det nödvändigaste, barnen i handen och flytt för sitt liv. Och som nu gömmer sig på okänd ort och aldrig på riktigt kan bli fri. Inte från honom, rädslan eller sina egna minnen. 

Jag kommer alltid bära med mig berättelserna från kvinnorna som en efter en, tydligt och klart, berättat om våldet, misshandeln och övergreppen. Men jag har också stärkts i övertygelsen om att vi kan utrota våldet – om vi gör allt vi kan och gör det rätt. Och jag eldar under min vrede med att det är ju det och inget mindre vi ska göra. 

”Det är förändring jag kommer bära med mig från den här våren. Vad politik faktiskt kan betyda och hur mycket vi kan göra, när vi bestämmer oss.”

Siffrorna som ramar in tusentals människors liv är ofta svåra att ta in. Fyra av tio svenska ungdomar har blivit utsatta för våld i en nära relation. En av tio män har någon gång köpt sex. 200 000 barn lever med våld i hemmet. I snitt 16 kvinnor om året mördas av en man som hon haft en nära relation med. Under tre veckor den här våren mördades fem kvinnor.

Det är siffror som skakar om och berör.

Men mitt i det fruktansvärda öppnades ett fönster för riktig förändring. Och det är förändring jag kommer bära med mig från den här våren. Vad politik faktiskt kan betyda och hur mycket vi kan göra, när vi bestämmer oss.

Jag slås också av att vi inte är ensamma. När vi opinionsbildar tillsammans med civilsamhället kan det skapa en otrolig sprängkraft. Kraften att just förändra. Det är en insikt vi ska ha med oss i allt vi gör, och i alla politiska frågor.

Så länge en enda kvinna blir mördad kommer vi fortsätta kämpa. Men jag kommer kunna se tillbaka på den här våren och veta att vi gjorde allt vi kunde, och att det gjorde skillnad. 

Märta Stenevi
språkrör